Tentoonstelling: Overéénkomsten

Schuur

Boerenschuur, een vroeg werk van Zandleven, werd voor het eerst opgemerkt op een veiling van Mak van Waay in Amsterdam in 1959. Daarna werd het o.a. opgenomen in de Zandleven tentoonstelling van het Dordrechts Museum in 1962. Tegenwoordig maakt het deel uit van de collectie van het Streekmuseum Het Rondeel in Rhenen.

De boerderij met rieten dak behoort toe aan het museum van Bommel van Dam in Venlo. Helaas heb ik momenteel alleen maar deze slechte afdruk en verder nauwelijks informatie. Een bezoek aan Venlo is dus dringend noodzakelijk. Toch kan op deze vage afdruk goed worden gezien dat het om dezelfde schuur gaat: de lichte schuine streep links van de deur, de plaats van de deur zelf enz zijn overtuigend genoeg. Bovendien, het museum in Venlo heeft de overeenkomst inmiddels per e-mail bevestigd.

Wat nog een open vraag blijft is: Heeft Zandleven na 7 jaar, na te zijn verhuisd van Beverwijk via Wijk aan Zee naar Gorssel in Gelderland, nogmaals diezelfde schuur geschilderd? Of heeft hij het nageschilderd?

JAZ-1900-003

Boerenschuur

Olieverf op doek, 35 x 50 cm
Gesigneerd rechts onder, 1900
Bezit: Streekmuseum Het Rondeel
TENTOONSTELLINGEN
   Dordrecht 1962 cat. nr. 1
VEILINGEN
   MvW, november 1959 (135)
HERKOMST
   Kunsthandel van Lier
   Particulier bezit
JAZ-1907-062

Boerderij met rieten dak

Olieverf
Gesigneerd, plaats onbekend, 1907
Bezit: Museum van Bommel van Dam